Tilbake

På eventyr med kaptein Skrekk

Dette forfatterbesøket gir elevene innblikk i veien fra et eventyrunivers til bokserie. 

Om sjørøvere, helter og antihelter
I foredraget snakker forfatter Ole André Sivertsen først om det å være sjørøver - barn har svært mange meninger om hvordan sjørøverlivet artet seg. Hvordan var livet for de ekte sjørøverne på 1600-tallet sammenlignet med det som presenteres i f.eks Sabeltann og andre «kjente» sjørøvere fra bok og film? Og hva er egentlig forskjellen på Sabeltann og Pirates of the Caribbean (samme univers men ulike målgrupper)? Hovedpersonen i bokserien, kaptein Skrekk, er en antihelt. Han er alltid redd og besvimer når han ser blod. Det å være redd var kanskje mer utbredt blant sjørøvere enn det man ser på film? Likevel, selv om det kanskje var vanlig å være redd, er det ganske «upraktisk» å være en sjørøver som besvimer når han ser blod. Det gjøres et poeng av at de fleste helter/superhelter i litteraturen har en svakhet eller en feil som de må kjempe mot. Elevene får også høre om hvordan konseptet endret seg etter at Sivertsen fikk kontrakt med forlaget Kagge. De ville at historien ikke bare skulle handle om en sjørøver, men at den skulle fortelles gjennom et barns øyne. Han ser på andre bøker som har gjort samme grep og drodler hvorfor det er sånn.

Skal hovedpersonen være gutt eller jente?
Det finnes også en versjon av første bok hvor fortelleren av historien ikke er uttalt gutt eller jente, men en "hen" med navn «Krølle». Før boka ble utgitt fikk 30 familier prøvelese boka og det viste seg at ingen vurderte at "Krølle" var ei jente. Hvorfor er det sånn? Er det bare gutter som er oppfinnsomme og modige? Denne oppdagelsen gjorde i alle fall at Sivertsen bestemte at fortelleren i bøkene skulle være modige og smarte Nora.

Fra skisser til illustrasjoner
Elevene får se illustrasjoner fra de ulike stadiene - veien fra skisser til de ferdige illustrasjonene. Blant annet skissene av "Krølle" som etter hvert blir til Nora. Serien er rikt og morsomt illustrert av Ketil Selnes, og samarbeidet mellom forfatter og illustratør kommer tydelig frem i foredraget.

Opplesning
Det blir opplesning fra begge bøkene - litt avhengig av hvor godt elevene kjenner serien. Det er naturlig å lese åpningen av bok 1 hvor plottet blir til, men det leses også fra bok 2.  

Forarbeid
Det er gøy hvis elevene vet noe om serien før de kommer, men det er ingen forutsetning. På nettsiden www.kapteinskrekk.no vil det til enhver tid være innleste prøvekapitler fra bøkene. Det finnes også podcastepisoder hvor karakterene i bøkene intervjues av forfatterens sønn Oskar (10).

Illustrasjonene i bøkene kan lastes ned som strektegninger (uten farger) - fritt fram for alle som vil lage sin egen vri på bøkenes illustrasjoner. Fargelegging egner seg fint som aktivitet i klasserommet under høytlesning eller at man hører prøvekapitlene. 


Kort om serien På eventyr med kaptein skrekk:

På eventyr med kaptein Skrekk er en bokserie som utgis på forlaget Kagge. Første bok (Skatten på Kokosøya) kom i januar 2019 (innkjøpt av Kulturrådet) og andre boka (Rabarbrias Perle) kom i august (2019). Etter planen skal det utgis to bøker i året. Bøkene er ment å leses for barn i alderen 6-9 år. Serien handler om jenta Nora som havner i sjørøververdenen hvor hun treffer sin grand grandonkel, sjørøveren Skrekk.


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Ole André Sivertsen
  • Idé/opplegg: Ole André Sivertsen

Om kunstner / utøver / gruppe

Ole André Sivertsen er forfatter av serien «På eventyr med kaptein Skrekk». Ideen til universet om en sjørøver som ikke tåler blod, ble til gjennom endeløse eventyrfortellinger for barna. Ole er opprinnelig sivilingeniør og naturviter og har jobbet mye med formidling av realfag og fakta. Nå prøver han seg i en ny retning. Vill fantasi. Sivertsen kommer fra Åfjord på Fosen og bor på Nesodden utenfor Oslo (www.kapteinskrekk.no)  

Publikumskommentarer