Tilbake
Foto : Mira Wickman
Foto : Mira Wickman
Foto : Mira Wickman

Renegades - våre kvinnelige forgjengere

Hvem var de og deres utrolige musikk?

Forestillingen Renegades av Skuggsystrar løfter frem klassiske, kvinnelige komponister,

I Renegades* får vi høre sjelden spilt musikk, og vi tar et steg inn i en annen tid, en tid hvor kvinner fortsatt ble sett på som det svakere kjønnet. Hovedpersonene i forestillingen blir motarbeidet av samfunnet, men gir de opp? Nei, de kjemper for sine rettigheter!

Disse rettighetene ser vi nå på som naturlig, men gjennom historiene i forestillingen fremheves flere spørsmål. Har disse rettighetene alltid vært en selvfølge? Hvilke kamper gjenstår for oss i dag?

At det alltid har eksistert kvinnelige genier er det ingen tvil om, men de har ofte blitt betraktet som kuriositeter snarere enn de revolusjonære personene de var. Gjennom konserten Renegades får elevene oppleve musikken som er skrevet av disse geniene. Det er musikk man nesten aldri møter på andre steder, ettersom den har vært glemt og gjemt bort, i mange av tilfellene helt siden de først ble komponert.

 Med konserten vil Skuggsystrar vise frem en del av kulturarven som ligger til grunn for vårt samfunn og som er høyst relevant for hvor vi er i dag, men som allikevel ikke synes og som elevene ikke møter andre steder. Det at et annet perspektiv på historien, kunsten og menneskene vises vil hjelpe elevene til å selv reflektere over hvilke normer og begrensninger de selv møter og hjelpe dem til å utvikle selvstendighet.


* Renegades = Forlöper. Et ord med negative betydning, men et ord som Skuggsystrar synes passer kvinnene perfekt - de nektet å innordne seg!

Lærerveiledning

Kvinnelige komponister

Gå inn på disse linkene og les litt om disse kvinnene:

 Lili Boulanger , Ethel Smyth , Anna Lindemann , Karin Rehnqvist

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Skyggesøstre
  • Produsent: Trøndelag fylkeskommune v/Kristin Løseth Waade
  • Idé/opplegg:  Therese Thylin Lindmark, Lotta Karlson

Om kunstner / utøver / gruppe

Duoen Karlsson og Thylin opprettet Skyggesøstre i begynnelsen av 2017 etter et felles ønske om å fordype seg i en lenge fortrengt, men viktig del av musikkhistorien, og startet gruppen for å bringe sine medsøstre inn i lyset igjen.

Begge har solid klassisk utdannelse fra NTNU Institutt for Musikk, Barratt Due musikkinstitutt, Universität der Künste og Operahøgskolen i Oslo. Duoen har spilt konserter og bidratt til å spre klassisk musikk skrevet av kvinner sommeren 2018 ved konsertsteder og kammermusikkforeninger i Sverige, samt ved den Norske Opera og Ballett.   

Publikumskommentarer