Tilbake

Familiebildet

Denne produksjonen på 90 minutter består av: Kort introduksjon av filmskaper Yvonne Thommassen, kort om forskjell på dokumentar- og fiksjonsfilm, visning av dokumentaren «Familiebildet» (60 minutter) og samtale om tematikken i filmen.

Kort om filmen: Da Thomassens bestemor var 26 år, opplevde hun noe som satte dype arr i henne for resten av livet. Hele Finnmark ble satt i brann og utslettet. Hun, hennes mann og deres tre små barn måtte flykte – eller bli igjen og dø. I tre uker var de på flukt i en liten sjark. Å holde familien samlet var det viktigste for bestemor, men i dag er det ikke alle som har kontakt med hverandre lenger. Thomassen vil derfor prøve og samle familien igjen for å ta en siste familiebilde – og for å finne ut hvorfor ting ble som de ble. Underveis dukker det opp noe som hun overhodet ikke visste om familien og om seg selv. De er av samisk slekt, og det er det ingen som vil snakke om. Det er faktisk fremdeles skamfullt.

Etter filmvisning ønsker Yvonne Thomassen å få klassen med på en samtale om de ulike tema som filmen tar opp:

  • Rent historisk hva som skjedde i Finnmark i 1944. Men også se det i sammenheng med hva som skjer i verden i dag, og alle flyktningene som kommer hit nå. Er det noe vi kan ha lært av vår egen historie?
  • Hvordan traumer kan leve videre i generasjoner hvis man ikke snakker om dem.
  • Samisk historie og fornorskingspolitikken. Hva skjedde? Thomassen vil trekke dette opp mot Norge i dag, og mot ungdommene selv. Det er viktig å være stolt over hvem man er uansett identitet.  
  • Dette er en svært personlig film. Hvordan var det å lage den? Og hva er egentlig forskjellen mellom personlig og privat? Trekker paralleller mot ungdommene selv; hva publiserer de på nett. er det personlig eller privat, og hvor går grensene?

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Yvonne Thomassen
  • Idé/opplegg: Yvonne Thomassen

Om kunstner / utøver / gruppe

Yvonne Thomassen (f. 1977) er utdannet journalist, og innen regi og tv-produksjon. Hun jobber som filmskaper innenfor dokumentar- og fiksjon. Filmen Familiebildet er en prisbelønt dokumentar som har vært vist på en rekke innen- og utenlandsfestivaler, NRK og kino. Tilsammen har Thomassen holdt rundt 400 foredrag om Familiebildet. I DKS har hun turnert i Finnmark, Troms, Nordland, Hordaland, Rogaland og Oslo. Hun har også vært foreleser for bla. psykologer og terapeuter ved Viken Senteret, og vært gjesteforeleser ved Samisk Høgskole ved journalistikk- og lærerutdanningen. I 2017 laget hun kortfilmen Akvarium som hadde premiere under Tromsø internasjonale filmfestival TIFF i 2018.

Publikumskommentarer

Et utrolig fornøyd publikum. Publisert av: Guri Forne Drop (klasse - Aglo vgs) – 7.4.2019 9:30