Tilbake
Foto: Stine Friis Hals

Ingen murer er for høye

Trond Henriksen forteller om sitt liv med dop, kriminalitet og lange dommer. Om hvordan han fant veien tilbake til samfunnet, og om å reise seg igjen og igjen.

Foredraget tar utgangspunkt i hans selvbiografi Ingen murer er for høye. Her forteller han ungdommene om å ta feil valg, hvor små handlinger kan få store konsekvenser. Som klassens klovn dro han strikken stadig lenger og falt ut av skolen i ung alder. Trond fant tilhørighet hos gjengen på Østbanen og fikk nye forbilder. Her prøvde han hasj for første gang som 12 åring og hvor kriminell galskap ga status i gjengen.

Trond forteller åpent om en hendelse som forandret hans liv. En februarkveld blir han seksuelt misbrukt etter og ha haiket med en bil. Det var en skam som ble hans hemmelighet frem til i dag.

Som en av de aller yngste i Norge ble han fengslet som 14 åring. Trond forteller om sitt første møte med cella og frykten som møtte han bak murene, om hvordan fengsel ble en videregående skole i kriminalitet.

Han forklarer ungdommen forskjellen på tysting og det å bry seg om hverandre. Hvorfor det er så viktig å verne om den sårbare ungdomstiden. Trond formidler på en jordnær måte om hva som kan skje hvis cannabis og andre rusmidler tar for stor plass i livet.

Foredraget viser også hvor hardt et rusmisbruk kan berøre familien. Smerten og fortvilelsen til hans egen mor vil berøre de fleste.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Trond Henriksen

Om kunstner / utøver / gruppe

Trond Henriksen er født og oppvokst på østkanten av Oslo. Han har vært rusmisbruker i 30 år og ble på begynnelsen av 1990-tallet omtalt som Norges farligste forbryter etter at han var med på kidnapping av en politimann og en båtvakt i Horten. Trond ble første gang kjent gjennom den kritikerroste dokumentarfilmen "Store gutter gråter ikke", som gikk på kino i 1995. Her følger man 8 gutter på vei tilbake til samfunnet mens de sitter i fengsel.

Trond har arbeidet innenfor det forebyggende i skoleverket i mange år og har besøkt 50 000 ungdommer over hele Norge. Han har vært aktiv i samfunnsdebatten de siste 20 årene og ble også kjent som Leder for Folk for Jagland under Stortingsvalget 1997.

Trond Henriksen arbeidet som programleder i Radio Prime Halden i fire år. Var også en kort periode innom P5 Østfold. Nå leder han arbeidet med ungdomsprosjektet til Kirkens Bymisjon i Halden.

Tittelen til Knut Storbergets bok om forbrytelser, straff og forsoning "Det er dine øyne jeg ser", er hentet fra en hendelse i Trond Henriksen sitt liv.

Den 7. september 2016 utga han selvbiografien "Ingen murer er for høye", som blant annet fikk terningkast 5 av Ingvar Ambjørnsen i Dagbladet.

Publikumskommentarer